Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 10 maart 2020

Zonnedak Mannen van Staal nieuwe lokale bron voor Energie VanOns

Sinds kort ligt het dak van metaalbewerkingsbedrijf Mannen van Staal in Leeuwarden vol met zonnepanelen. Een derde van de opgewekte stroom gebruiken Theunis en Lize Bakker voor hun onderneming. De overige twee derde gaat naar Energie VanOns. Vrouw van staal Lize: “Het lokale aspect van Energie VanOns gaf de doorslag; dat vinden we hartstikke mooi.”

Ook onderconstructies voor zonnepanelen
“We zijn in 1985 met ons metaalbewerkingsbedrijf gestart en hebben ons in 2005 gespecialiseerd in art, bending, construction en design. Sinds een jaar of vier, vijf is daar een eco-deel bijgekomen. Zo maakt Mannen van Staal metaalconstructies voor de ondersteuning van veldopstellingen van zonnepanelen. Ook bouwen we constructies voor zakelijke carports met daarop zonnepanelen. Dit is heel geleidelijk gegaan. Via via vroeg iemand die van ons gehoord had of we ook constructies voor zonnepanelen konden maken. Daar ga je dan mee bezig en zo zijn we er verder ingerold.”

Dak met 2.400 zonnepanelen
“We wilden al heel lang ook zelf zonnepanelen op het dak. We zitten sinds 2012 in ons huidige pand. Onze buurman GrainPlastics had de hoofdaansluiting voor het hele pand. Via hen betaalden we voor onze stroom. We hebben het eerst maar zo gelaten, maar zijn er uiteindelijk toch mee aan de gang gegaan, inclusief eigen aansluiting. Sinds 9 januari dit jaar is het eindelijk klaar en zijn we aangesloten. Er liggen nu zo’n 1.800 panelen op ons dak. En we hadden al een carport met 96 panelen. Ook de rest van de parkeerplek komt vol met zonnepanelen te liggen, circa 500 stuks. Binnenkort hebben we in totaal ongeveer 2.400 zonnepanelen.”

Bewuste keuze voor lokaal
“Wat er nu op ligt is veel te veel voor onszelf. Ongeveer een derde gebruiken we voor onszelf; de rest gaat naar Energie VanOns. Waarom Energie VanOns? Er liggen natuurlijk wel meer kapers op de kust. We hebben ook een ander energiebedrijf overwogen, maar wilden eigenlijk allemaal liever naar Energie VanOns. Dat is een gunfactor, doordat ze toch vooral in het noorden zitten. Een bedrijf uit Limburg zouden we minder mee gehad hebben. Bovendien is Mannen van Staal net als Energie VanOns freon (vriend) in het Friese duurzaamheidsnetwerk Freonen fan Fossylfrij Fryslân. Onze projectmanager PV-projecten Gerke ging al langere tijd naar bijeenkomsten. We zijn net als Energie VanOns actief met dit soort dingen bezig.”

Tuin vol biodiversiteit
“Wat we kunnen doen, willen we doen. Zo hebben we vorig jaar een biodiverse tuin laten aanleggen van ongeveer 1.200 m2. Er zijn wat vijvertjes gegraven en die grond is op andere plekken juist weer gebruikt voor verhogingen. Planten, struiken en bomen die het hier goed doen zijn ingestrooid en geplant. Er is ook een stuk met fruitbomen. We hebben oude boomstammen neergelegd, zodat daar ook beestjes in kunnen. En van restmateriaal is een insectenwal gemaakt.”

Energieneutraal
“We willen leuke dingen maken, maar tegelijkertijd aan het milieu denken. Onze machines zijn energiezuinig en we hebben hier geen gasaansluiting. Vroeger werd dit pand verwarmd met afval uit de timmerfabriek. Tegenwoordig gebruiken we resthout uit de omgeving. Wat dat betreft is Mannen van Staal energieneutraal. En dat schijnt heel bijzonder te zijn voor een metaalbewerkingsbedrijf.”

Grote of kleine stappen
“Zelf vind ik het eigenlijk niet zo bijzonder. Privé ben ik ook veel bezig met het milieu. We eten biologisch en ik ben al jaren vegetarisch. Maar in onze branche is deze manier van werken wel bijzonder. Dat ligt soms aan mentaliteit, maar veel vaker aan een gebrek aan geld. Soms kun je bepaalde stappen niet zetten, omdat het geld er nog niet is. Ook dan kun je als onderneming stappen zetten. Heel simpel: als de lamp kapot is, vervang je hem door een led-lamp. In slow motion ga je dan alsnog langzaam de goede kant op.”

Ook meedoen met je bedrijf?
Heb je een bedrijf en wil je net als Mannen van Staal aan de slag met lokale en groene energie? Kijk dan eens op onze zakelijke pagina of neem even contact op!