Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 13 mei 2020

“Je kunt hier gemakkelijk een verschil mee maken”

Waar komt de energie op jouw werkplek vandaan? De oprichters van Tomorrowmen, een Gronings bureau voor digitale marketing, kozen begin 2019 voor Energie VanOns. En dat is zeker niet de enige duurzame keuze die het bedrijf maakt. Yorick Voorthuizen: “We proberen waar het kan niet alleen kostentechnisch naar dingen te kijken, maar echt bewuste keuzes te maken. Het voelt goed en het is bovendien heel leuk om hiermee bezig te zijn.”

Klanten, collega’s, maatschappij

Yorick neemt een slok koffie en steekt enthousiast van wal. “Wij willen Tomorrowmen op drie pijlers bouwen: onze klanten, onze mensen en de maatschappij. Als je anno 2020 onderneemt, moeten die drie gewoon goed in balans zijn. Dat je een stapje extra doet voor je klanten is heel logisch. Maar het is ook heel waardevol om meer te doen voor je mensen. Tot op zekere hoogte zijn je mensen immers je product. En als derde het maatschappelijke aspect: ook daar maken we steeds scherpere keuzes in.

Kleine stapje met BAM-denken

We werken bijvoorbeeld met het principe van BAM, ken je dat?” gaat Yorick verder. “Bij elke keuze kijk je eerst of het ook Beter, Anders of Minder kan. Dat is wel heel waardevol, vooral bij alle kleine dingetjes die we doen. We hebben niet een groot plan waarmee we de wereld willen verbeteren. Het is meer een mindset. En die mindset nemen je collega’s mee naar huis. Of wellicht steek je een klant aan. Zo maak je meer impact dan alleen binnen de muren van je bedrijf. Voorbeelden uit de praktijk: we eten hier bijvoorbeeld op maandag geen vlees meer. Een paar jaar geleden hebben we de printer uit het raam gegooid. We rijden zo veel mogelijk elektrisch en spreken onze klanten zo veel mogelijk via videochat.”

Vrijwilligerswerk

“En we hebben natuurlijk onze vrijwilligersdagen,” vult Roman Solarz aan. “Al onze collega’s mogen twee dagen per jaar betaald tijd besteden aan iets maatschappelijks. Wat dat is mogen ze zelf kiezen. Bijvoorbeeld helpen bij een sportevenement. Of iets doen voor een goed doel. Dat ligt bij de mensen zelf. Zo kunnen ze iets doen waar ze zelf affiniteit mee hebben. Hier hadden we zelf een beter gevoel bij dan bijvoorbeeld maandelijks een bedrag overmaken aan een goed doel.”

Verduurzamen van nieuw pand

Yorick: “Eind 2018 hebben we ons huidige pand aan het Zuiderpark in Groningen gekocht. Het was erg verouderd. We hebben de hele schil geïsoleerd en alles eruit gescheurd wat niet volgens de huidige maatstaven was. De cv-ketels waren 30 jaar oud en overal hing tl-verlichting. Dat hebben we allemaal vervangen. We hebben sinds kort ook een laadpaal die openbaar toegankelijk is. En we zijn nu aan het nadenken of het mogelijk is om zonnepanelen op ons dak te leggen. Dat is een beetje zoeken, omdat het Zuiderpark een beschermd stadsgezicht is. Maar we zijn dus altijd op zoek naar waar we kunnen verduurzamen.”

Lokale, groene energie

Roman: “Vandaar ook de keuze voor Energie VanOns. We hadden al wel vrij snel het idee om het in de groene hoek te kiezen. En we vinden het leuk om lokaal en kleinschalig samen te werken. Je merkt ook dat groene energie blijkbaar een heel rekbaar begrip is. Groene energie komt in allerlei geuren en kleuren en maten. Wat ons aansprak aan Energie VanOns is de traceerbaarheid van de projecten en de energiecoöperaties. En dat in combinatie met een beperkt winstoogmerk en de focus op leefbaarheid van en inpassing in de omgeving. Of het bevalt? Tsja, het klinkt misschien flauw, maar het licht gaat aan als ik op het knopje druk. Je maakt één keer een bewuste keuze, maar daarna denk je er niet zo veel meer bij na.

Verbruik uitzoeken

“Wel interessant was de jaarrekening, nu na een jaar. We hoopten onze investeringen in isolatie terug te zien, maar zo simpel was het helaas niet. We zijn in december 2018 begonnen met verbouwen en hebben pas in maart 2019 voor een energieleverancier gekozen. Daardoor hebben we nu een jaarafrekening over 14 of 15 maanden. Er is nog veel verstookt in die eerste winter tijdens de verbouwing. Ook de laadpaal die we sinds 3 maanden hebben geeft een vertekend beeld. We merken wel dat het hier nu aangenamer is met dubbel glas. Maar voor de rest zullen we nog een jaartje geduld moeten hebben.”

Verschil maken

Yorick: “Wij vinden het leuk om hiermee bezig te zijn. Ik wil niet met het vingertje wijzen; ondernemers moeten hun eigen weg gaan. Maar ik merkwel dat hier best weinig over na wordt gedacht door ondernemers. Terwijl het goed voelt en je hier gemakkelijk het verschil mee kunt maken.”

 

Ook ondernemer?

Ben je ook ondernemer en wil je, net als Tomorrowmen, groene en lokale energie? Kijk dan even op onze pagina voor ondernemers naar de mogelijkheden.