Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 02 mei 2020

Energie besparen met een goedkope energiemeter is een eitje

Wat levert het helemaal uitschakelen van de televisie nu echt op? Verbruikt de nieuwe koelkast inderdaad maar heel weinig elektriciteit? Een van onze medewerkers ging twee weken op jacht naar energieslurpers en sluipverbruik in haar eigen huishouden. Daarvoor had ze maar één ding nodig: een energiemetertje van 15 euro.

Wat is een energiemeter?

De naam zegt het al: met een energiemeter meet je hoeveel energie een bepaald apparaat gebruikt. Deze apparaatjes worden ook wel energieverbruikmeter of energiekostenmeter genoemd. Er zijn heel veel merken en types, maar energiemeters zijn meestal tussen de 10 en 20 euro en werken allemaal ongeveer hetzelfde. Je plaatst de energiemeter tussen het apparaat en het stopcontact. De energiemeter meet vervolgens hoeveel stroom er wordt gebruikt door het gekoppelde apparaat. Handig!

Meten wat je meten kunt

Helaas kun je met een dergelijk apparaatje niet alles meten. Je moet immers bij het stopcontact kunnen. Dat maakt een energiemeter ongeschikt voor het meten van het stroomverbruik van plafondverlichting. Ook het meten van bijvoorbeeld een ingebouwde oven is lastig. Maar voor veel andere dingen is een energiemeter juist een relatief goedkope uitkomst. Zo kom je al snel meer te weten over onverwachte energieslurpers, zoals die tweede koelkast in de schuur of de pomp van de vloerverwarming. Andere beruchte energieslurpers blijken in jouw huishouden misschien enorm mee te vallen. Ook kun je op zoek naar sluipverbruikers, zoals opladers van elektrische tandenborstels en de mediabox van de televisie. Kan het in jouw situatie uit om daar een schakelaar tussen te zetten?

Sluimerverbruik verklaren met een energiemeter

Onze medewerker had al eerder haar energieverbruik onder de loep genomen door haar slimme meter te koppelen aan een gratis online dashboard. Hiermee kwam ze al veel te weten over het stroomverbruik in haar huis, maar niet alles was gemakkelijk te verklaren. Volgens de online portal was haar sluimerverbruik dagelijks zo’n 2,8 kWh oftewel rond de 65 cent (235 euro per jaar!). Het sluimerverbruik is het opgetelde verbruik van alle apparaten die gedurende de dag aan staan, van koelkast tot wifi-modem. Nu kun je de koelkast maar beter niet uitzetten, maar andere apparaten wellicht wel. En energieslurpende apparaten zijn wellicht toe aan vervanging.

235 euro per jaar verklaard

Met wat fantasie en een rondje door het huis noteerde onze medewerker zo’n 10 mogelijke sluimerverbruikers. Ze kwam tot de ontdekking dat maar liefst 40 cent opging aan de cv-ketel en de pomp van de vloerverwarming, apparaten die je vooral associeert met gas. Een energiezuinige pompschakelaar staat nu op de verlanglijst. Nog eens 19 cent gingen op aan de A++ koelkast en de reusachtige A+++ vriezer. Dat bleek netjes te kloppen met de specificaties van de apparaten. 5 cent werd verklaard met de verwarmde kweekbak voor plantjes voor in de moestuin. De laatste cent moest worden verdeeld over enkele apparaten die 24/7 aan staan, zoals twee wekkers en een buitenlamp. Dat valt dan weer mee. Interessant!

Waar kan een verdeeldoos met schakelaar wel of niet uit?

Een aantal plekken in huis met relatief veel elektrische apparaten hadden al een gedeelde verdeeldoos met schakelaar. In de ‘media-hoek’ met tv, stereo en randapparatuur kan het ook zeker uiteindelijk uit om deze dagelijks aan en uit te schakelen. Maar apart een verdeeldoos kopen voor de stereo en de wekker (met geheugen) op de kinderkamer bleek onzinnig. Het sluimerverbruik bleek hier nagenoeg nihil.

Luxe energieverbruik inzichtelijk

Ten slotte ging onze medewerker op zoek naar de kosten van apparaten die je wél bewust aan en uit zet. Wat kost die elektrische deken die het op de slecht geïsoleerde slaapkamer nog een beetje aangenaam maakt? Die wasdrogerbeurt omdat ze geen zin heeft om alle sokken uit te hangen? Dat spoedwasje omdat ze per se die ene broek aan wil morgen? Het bleken allemaal relatief kleine bedragen (sommige lager dan andere), maar gaf wel inzicht in haar gedrag en de vele keuzes die ze dagelijks maakt met betrekking tot stroomverbruik.

Ga zelf op ontdekkingstocht met een energiemeter

Benieuwd naar energieslurpers en sluimerverbruikers in jouw huishouden? Koop (of leen) dan ook zo’n energiemeter van 15 euro en ga op safari in je eigen huis. Je zult versteld staan van de verrassende meevallers en tegenvallers die je met zo’n goedkope energiemeter tegenkomt.