Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 06 juni 2020

Tips: minder plastic in je leven doe je zo

Dopje hier, zakje daar: wie erop let ziet de enorme hoeveelheid plastic die er op één dag door je handen gaat. Voor een groot deel gaat dit plastic dezelfde dag nog de prullenbak in, bijvoorbeeld omdat het verpakkingsmateriaal is. Hoe kun je ervoor zorgen dat je minder plastic gebruikt? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Recycling van plastic is geen doel, maar laatste redmiddel

Het lijkt misschien een open deur, maar je bent al best goed bezig als je je plastic netjes recyclet. Wij weten ook niet wie die mensen zijn die plastic als zwerfafval de natuur in helpen. Maar er zijn ook nog genoeg mensen die plastic afval nog niet scheiden. Bijvoorbeeld omdat het in hun woonplaats niet goed kan of omdat het gedoe is. Toch is recycling geen eindpunt, maar een laatste redmiddel. Het blijft afval.

Anders naar plastic kijken met RE-woorden

Op welke andere manieren kun je naar plastic kijken en zo de hoeveelheid plastic in je leven verminderen? Daarvoor kun je je laten inspireren door de zogenaamde RE-woorden uit de circulaire economie. Recycle is er een van, maar er zijn nog veel meer, zoals Rethink, Refuse, Reduce, Reuse, Refurbish, Repair en Repurpose.

Rethink: kan het ook gewoon helemaal anders?

Stap 1 is je bewust zijn van je consumptie en je bedenken of het ook anders kan. We schreven eerder ook al over ‘anders consumeren om het klimaat te redden’ met goede tips. Kan het ook beter, anders of minder? Heb je bepaalde spullen wel echt nodig? Let er voordat je plastic gaat minderen eerst eens een tijdje op wat je allemaal aan plastic in huis hebt en in de prullenbak gooit. Was dit echt allemaal nodig? Inzicht is al het halve werk.

Refuse: zeg nee tegen plastic

Het befaamde ‘tasje erbij’ is weliswaar afgeschaft, maar er is nog veel meer gratis plastic waarmee je regelmatig om de oren wordt geslagen. Zeg nee tegen rietjes, ballonen, gratis pennen, andere nutteloze promotiecadeautjes en dingen met loslatende glitters. We garanderen je: de eerste keer dat je actief ‘nee’ zegt tegen plastic, voel je je heel stoer en assertief. De tweede keer gaat al een stuk makkelijker en natuurlijker. Zorg dat je (vrijwel) altijd een herbruikbare tas bij je hebt. Achterin de auto wat shoppers. In je tas of jaszak een linnen tasje. Drink je toch graag door een rietje? Investeer dan in rietjes van bamboe of metaal. Wij kennen een ervaringsdeskundige van 6 jaar oud die beide herbruikbare rietjes prima vindt drinken. En biedt iemand je een kauwgummetje aan? Zeg dan met een groen hart ‘nee’. Kauwgom bestaat (meestal) namelijk voornamelijk uit een soort plastic.

Reduce: laat minder plastic toe

Kijk ook naar plastic verbruiksartikelen waar je zelf voor kiest. Welke stappen kun je hier zetten? Natuurlijk ben jij niet zo iemand die in de supermarkt een plastic zakje rond een prei of citroen nodig heeft. Maar hoe zit het met voorgesneden groente en fruit? Kun je vaker kiezen voor producten die je zelf moet snijden? Gebruik je veel verse kruiden in de keuken? Overweeg ze dan zelf te kweken: goedkoper én vrijwel verpakkingsvrij. Als je er ruimte voor hebt, kun je bepaalde producten in grootverpakkingen kopen, zoals rijst. Koop losse thee, of laat in ieder geval die zakjes van plastic links liggen. Scheelt ook weer microplastics in je thee. Groot fan van frisdrank? Misschien kun je dan investeren in zoiets als een Sodastream.

Neem je zelf lunch mee naar je werk? Koop dan een mooie lunchtrommel van RVS. Superduurzaam en nooit meer een plastic zakje nodig. Vershoudfolie kun je vaak vervangen door bijenwasdoeken of hergebruikte conservenpotjes. En hoe zit het met je cosmetica? Zitten daar toevallig microplastics in? Vermijd verzorgingsproducten met polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) of nylon. Of ga meteen helemaal ‘naked’ met zeepblokken en shampoobars in plaats van flessen. Staat ook nog eens mooi naast je bamboe tandenborstel. Probeer ten slotte synthetische kleding langzaam uit je kledingkast te bannen. Tijdens het wassen van synthetische kleding komen er veel plasticdeeltjes in de wijde wereld terecht.

Reuse: gebruik plastic zo vaak mogelijk

Denk aan de 3D-bril voor de bioscoop. Waarom zou je die vaker dan één keer kopen? Maar je kunt ook veel groter denken. Koop plastic speelgoed tweedehands, zoals Duplo en Lego. Deel een heggenschaar met de buren. Kies voor een deelauto in plaats van een eigen auto. Of denk juist veel kleiner. Zo kun je de flessen van sommige merken wasmiddel laten navullen in de winkel.

Refurbish & repair: repareer plastic dingen als ze kapot zijn

Als je dan toch iets van plastic koopt (of krijgt), wees er dan zuinig op. Gaat het toch kapot? Gooi het niet meteen weg, maar onderzoek of het nog te repareren is. Natuurlijk hoeft dat niet tegen elke prijs. Maar vaak kom je met een beetje lijm al een heel eind, zeker bij kinderspeelgoed en decoratiemateriaal. Bij meer ingewikkelde producten, zoals elektronica, zou je een keer een repair café in de buurt kunnen bezoeken. Een raadsel voor jou is wellicht een simpel klusje voor een ander.

Repurpose: geef spullen van plastic een nieuwe functie

Kun je er nog wat anders mee? Voor deze stap heb je misschien wat creativiteit nodig. Heb je kinderen, dan zijn sommige plastic materialen ideaal om mee te knutselen. Verpakkingen zoals ijsbakken kun je opnieuw gebruiken om dingen mee in te vriezen of voor kliekjes in de koelkast. Een opfris-dosis ‘rethink’ komt hier goed van pas. Hier komt ook om de hoek kijken dat je andere materialen een nieuw leven kunt geven en zo de aankoop van plastic kunt voorkomen. Zo kun je conservenpotjes prima nog heel vaak gebruiken om iets te bewaren in de koelkast of vriezer. Dat scheelt weer plastic bakjes en zip-lock-zakjes.

Recycle: scheid je plastic-afval

Kun je echt niks meer met je plastic? Dan is het tijd om te recyclen. Doe dit wel op de juiste manier. Werkt jouw woonplaats met oranje bakken of wordt PMD-afval op een andere manier gescheiden? De kans is groot dat je het plastic afval dan in doorzichtige plastic zakken moet aanbieden. Check dit met je gemeente, als je het niet zeker weet. En als je echt de smaak te pakken hebt gekregen, zou je ook nog plastic zwerfafval van anderen kunnen rapen en recyclen. Eén plastic flesje per dag zijn er 365 per jaar!

Minder plastic: pragmatisch en praktisch

Natuurlijk is niet alles zaligmakend. Zo kan het best zijn dat een plastic fles olijfolie onderaan de streep minder CO2 kost dan een glazen fles. Of dat in plastic verpakte komkommers eerder in de keten juist grootschalige verspilling tegengaan. Houd het daarom haalbaar voor jezelf en zet gewoon een paar goede stappen. Op welke punten kun jij gemakkelijk plastic minderen?