Coöperatieve energieleverancier: wat is het en hoe werkt het precies?
Energie VanOns behoort samen met OM tot de enige twee coöperatieve energieleveranciers van Nederland. Wij geloven dat coöperatieve energie dé toekomst is. Maar wat is een coöperatieve energieleverancier nou eigenlijk? In dit artikel vertellen wij hier meer over.
Wat is een coöperatieve energieleverancier?
Een coöperatieve energieleverancier is een energieleverancier die samenwerkt met allemaal lokale coöperaties. Deze energiecoöperaties leveren de groene stroom die zij lokaal opwekken aan Energie VanOns. Energie VanOns levert deze stroom vervolgens aan haar klanten.
Energie VanOns wil meer doen dan alleen 100% lokale groene stroom leveren. Wij willen dat de stroom die bij jou in de buurt wordt opgewekt ook echt van jou is. Daarom ontvangen alle lokale energiecoöperaties van ons per lid een (wederverkopers)vergoeding. Deze vergoeding kunnen zij besteden aan lokale duurzame projecten bij jou in de buurt. Zo zorgt Energie VanOns ervoor dat energieklanten direct invloed kunnen uitoefenen op het verbeteren van hun leefomgeving.
Hoe werkt het?
Je sluit je aan bij een coöperatie bij jou in de buurt. Jaarlijks ontvangt de coöperatie voor ieder lid die klant is bij Energie VanOns een vergoeding. Dit noemen wij een wederverkopersvergoeding. Met die vergoeding kan jouw lokale energiecoöperatie investeren in (duurzame) projecten om de leefbaarheid in de buurt te vergroten.
Wie zijn de lokale energiecoöperaties?
Energie VansOns werkt samen met meer dan 140 lokale energiecoöperaties. De één groter dan de ander. Soms ontstaat een lokale energiecoöperatie uit een actieve dorpsvereniging of het streven om als streek/buurt zelfvoorzienend te zijn. Zo heeft Amelander Energie Coöperatie één van de grootste zonneparken van Nederland waarmee zij alle inwoners van het eiland kunnen voorzien van stroom. Onze lokale energiecoöperaties bevinden zich voornamelijk in Noord-Nederland. Op onze overzichtskaart kun je precies zien waar onze lokale coöperaties zich bevinden.
Hoe besteden zij hun vergoeding?
Alle lokale coöperaties ontvangen per lid/klant een vergoeding van €75,-. De coöperaties zijn in principe vrij om te bepalen waaraan zij hun vergoeding willen uitgeven. Uitgangspunt is wel dat de besteding bijdraagt aan duurzaamheid en/of leefbaarheid. Mocht er bijvoorbeeld in de buurt of onder de leden de behoefte bestaan om een speeltuin aan te leggen, kan de vergoeding daaraan besteed worden. Sommige coöperaties besluiten met een deel van hun vergoeding een goed doel te ondersteunen. Zo heeft GF2035 dit jaar een bedrag gereserveerd om Het Leger Des Heils te ondersteunen. Tijdens de energiecrisis besloot HEC ieder lid een bedrag uit te keren om hen te ondersteunen tijdens de energiecrisis. Energie Coöperatie Oostwold wil hun vergoeding besteden aan het aanleggen van een zonnepark en zonnewal (geluidswal van zonnepanelen langs de snelweg). Om dit te realiseren hebben zij 100 leden nodig. Er zijn verschillende duurzame initiatieven waaraan coöperaties kunnen bijdragen, denk bijvoorbeeld aan deelkastjes of een voedselbos.
Waarom is het belangrijk te kiezen voor een coöperatieve energieleverancier?
Als je kiest voor een coöperatieve energieleverancier draag je bij aan de leefbaarheid van jouw buurt. Je zorgt ervoor dat de opbrengst van de stroom die bij jou in de buurt wordt opgewekt weer geïnvesteerd wordt in het verbeteren van jouw omgeving.
Jouw streek, jouw stroom!
“De toekomst is groen en lokaal, we moeten in samenwerking kijken hoe we de transitie kunnen laten slagen met invloed van burgers op hun eigen omgeving. De uitdaging is te groot om dit aan de markt over te laten, coöperatief en lokaal eigenaarschap is het antwoord! Energie VanOns is de coöperatieve energieleverancier in handen van burgers die hun eigen energie opwekken en lokaal gaan verbruiken met behulp van hun eigen leverancier.”
~ Jaap Hoeksema, Directeur Energie VanOns