Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 27 mei 2019

Wijnjewoude Energie Neutraal winnaar Plattelandspioniers

Energiecoöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) heeft dit weekend de juryprijs voor plattelandspioniers van VPRO Tegenlicht gewonnnen. Pioniers op het platteland zijn mensen die de kracht van het landelijke inzetten voor de samenleving van de toekomst. Vernieuwers buiten de stad die anderen inspireren met hun radicale, maar realiseerbare ideeën over wonen, mobiliteit, natuurbeleving, voedsel, recreatie, spiritualiteit en zorg.

WEN heeft als doel om in 2025 het hele dorp energieneutraal te maken door een energiepark aan te leggen. In het plan gaat de oude waterzuiveringslocatie plaats maken voor een groot energiepark waar energie en biogas opgewekt gaat worden. Alle huishoudens in Wijnjewoude zullen per 2025 volledig voorzien worden van deze hernieuwbare energie.

Frans Pool en Pieter de Kroon zijn met hun initiatief Wijnjewoude Energie Neutraal uitgeroepen tot dé VPRO Tegenlicht Plattelandspioniers. De jury koos ze uit 5 sterke finalisten die eerder uit 75 pioniers waren gekozen. Uiteindelijk viel de keuze op Wijnjewoude Energie Neutraal omdat het de kracht van het platteland inzet vóór het platteland. En daarmee als klein dorp een voorbeeld geeft van hoe we om kunnen gaan met de grote uitdagingen van deze tijd.

Bekijk de winnaars en de andere vier finalisten op de site van Tegenlicht. Of bekijk het profiel van Wijnjewoude Energie Neutraal op de site van Energie VanOns. Woon je in (de buurt van) Wijnjewoude, dan kun ze ook helpen door klant van Energie VanOns te worden via WEN. De coöperatie krijgt dan een bedrag van Energie VanOns om Wijnjewoude verder te verduurzamen. Je maandbedrag berekenen en aanmelden kan eenvoudig via deze link.